Jdi na obsah Jdi na menu

Terárium pro agamy

15. 1. 2019

Pokud jste už alespoň něco málo o agamách vousatých zjišťovali, ať už tady na stránkách, nebo kdekoliv jinde a o agamách něco málo víte, jistě jste zjistili, že agama vousatá je zemní pouštní ještěr, dorůstající velikosti okolo 60 cm. To tedy znamená, že budeme pro agamu vousatou zřizovat "suché" terárium pouštního typu, o dostatečné velikosti. Nezapomeneme na dostatečné větrání, čím více, tím lépe (pozor na průvan).

Terárium pro agamu vousatou můžeme mít skleněné, z OSB desek, lamina. Osobně jsem zastáncem první varianty. V každém případě by přístup do terária agamy vousaté neměl být shora, protože to agamu stresuje (v přírodě na ně predátor útočí shora).

Pro mláďata agamy vousaté (asi do 30 - 35cm) je vhodnější jednoduše zařízené, menší "odchovné" terárium, kde nebudou mít problém s lovem.

Pokud máme možnost, přes léto dopřejeme agamám volný výběh venku (při vhodném počasí tzn. při teplotách nad 26C). Zde nezapomeňte na přístup k vodě a úkryt před sluncem!

 

Velikost terária

Za minimum pro jednu dospělou agamu vousatou lze považovat rozměr 80,40,40 cm (d,š,v), vhodnější je aspoň 100,40,40 cm (d,š,v). Pro více agam je samozřejmě potřeba terárium větší. Pro pár minimálně 120,50,50 cm (d,š,v), nejlépe 150,50,50 cm (d,š,v) a pro skupinu 1,2-3 (1 samec a 2-3 samice) terárium o rozměrech alespoň 180,60,60 cm (d,š,v), nejlépe 220,80x,80 cm (d,š,v).

Často se na různých místech dočteme, že je postačující terárium o menších rozměrech. Pokud ovšem nechceme, aby agamy celé dny ležely na místě, potřebují mít prostor, kde se můžou proběhnout. V menších prostorech většinou zvířata trápíme nemožností jakéhokoliv vyžití.

Pro inspiraci viz. galerie nebo eshop ( http://www.tera-zoo.cz/uvodni-stranka/teraria-c103/ ) , kde najdete druhy terárií.

5.jpg

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář